KPSS SINAVI SONUÇLARI

July 5, 2008

2003 KPSS GENEL KÜLTÜR SORULARI

Filed under: soru-bankası — hurriyetilan @ 11:53 am
Tags: ,

Genel kültür sınavı örnek soruları buradadır.

2003 KPSS GENEL KÜLTÜR SORULARI
1. Selçuklular Mimari alanda bir çok önemli eserler meydana getirerek bunlari süsleme sanatlarinin en güzelleri ile bezemislerdir. Selçuklular, mimari alandaki eserlerinde asagidaki süsleme sanatlarindan hangisini kullanmamislardir?
A. Geometrik sekiller
B. Hayvan figürleri
C. Bitkisel motifler
D. Yazi sanatlari
E. Kabartma sanatlari
Cevap: B
2. Türk-Islam mimarisinde medrese, cami, mescit, han, saray, kümbet, külliye ve darüssifa gibi önemli mimari eserler yaratilmistir. Bu eserlerden hangisi “Anitmezar” niteliginde yapilmistir?
A. Kümbetler
B. Külliyeler
C. Cami ve Medreseler
D. Han ve Saraylar
E. Darüssüfilar
Cevap: A
3. Asagidakilerden hangisi Selçuklular döneminde yapilmis mimari eserlerdendir?
A. Divrigi Ulu Camii
B. Iznik Yesil Camii
C. Karatay Hani
D. Beyazid Külliyesi
E. Semerkant Bibi Hatun Türbesi
Cevap: C
4. I. Rumeli Hisari
II. Imam Buhari Türbesi
III. Kahire Tulunoglu Ahmet Camiisi
IV. Mostar Köprüsü
V. Malabadi Köprüsü
Yukarida verilen eserlerden hangileri Osmanlilar dönemine aittir?
A. I ve III
B. IV ve V
C. I, II ve III
D. I ve IV
E. III, IV ve V
Cevap: D
5. Osmanlilar döneminde birçok hayir kurulusu olusturulmustur. Bu kuruluslardan hangisi fakir insanlara yemek dagitmak amaciyla kurulmustur?
A. Külliyeler
B. Vakiflar
C. Kervansaraylar
D. Loncalar
E. Imarethane
Cevap: E
6. Osmanli medreselerinde özellikle Fatih döneminde pozitif ve dini ilimlerin birlikte okutulmasi XVII. Yüzyila kadar sürmüstür. Bu yüzyildan sonra medreselerde bazi dersler okutulmamistir.
Asagidakilerden hangisi XVII. Yüzyildan itibaren medreselerde okutulmayan derslerdendir?
A. Cografya
B. Hukuk (fikih)
C. Icma
D. Kiyas
E. Kelam
Cevap: A

7. I. Veraset sistemi
II. Azinlik haklari
III. Devlet yönetimi
IV. Kapitülasyonlar
V. Taht kavgalari
VI. Inanç sistemi
Avrupa devletleri Osmanli Devleti’nin iç islerine karisabilmek için birtakim bahanelerden yararlanmistir. Yukaridakilerden hangileri, Avrupa devletlerinin Osmanlinin iç islerine karimak için kullandigi bahanelerden degildir?
A. I, II ve IV
B. I, III ve VI
C. II, IV ve V
D. II, IV ve V
E. II, III, IV ve V
Cevap: B
8. I. Mesrutiyet sartlarinin olusmasinda ve ilaninin saglanmasinda asagidakilerden hangisinin katkisi en fazladir?
A. Ordunun
B. Yöneticilerin
C. Aydinlarin
D. Halkin
E. Azinliklarin
Cevap: C
9. I. Yeniçeri ocaginin kaldirilmasi
II. Tanzimat fermaninin ilani
III. Sened-i ittifakin ilani
IV. Kanun-i esasinin ilani
V. Islahat fermaninin ilani
Yukarida verilenler XIV yüzyilda Osmanli devletinde yapilan islahat hareketlerinden bazilaridir. Bu islahatlardan hangileri Osmanli toplumunu olusturan bireyler arasindaki esitligi saglamaya yönelik degildir?
A. III ve IV
B. IV ve I
C. II ve III
D. I ve III
E. IV ve V
Cevap: D
10. I. Paris Konferansi
II. Amiral Bristol Raporu
III. Londra Konferansi
IV. General Harbord Raporu
Yukaridakilerden hangilerinde Türklerin milli davalarindaki hakliligini gösteren ifadeler yer almistir?
A. I ve II
B. III ve IV
C. I ve IV
D. II ve III
E. II ve IV
Cevap: E
11. Kurtulus Savasi’nin devam ettigi dönemde TBMM siyasi antlasmalar yaparak Türk halkinin ekonomik ve siyasal çikarlarini diger devletlere kabul ettirmeye çalismistir. Bu denemde TBMM asagidaki devletlerden hangisine ilk olarak “Kapitülasyonlarin” kaldirilmasini kabul ettirmistir?
A. Sovyet Rusya
B. Fransa
C. Italya
D. Almanya
E. Ingiltere
Cevap: A
12. 21 Subat-12 Mart 1921 yilinda Londra’da yapilan konferansin ardindan Ingilizler Yunanlilari uyararak Türklere karsi hazirlikli olmalarini, her an savasin baslayabilecegini belirtmislerdir. Ingilizlerin her an savasin baslayabilecegi beklentisi içinde olmalarinin sebebi asagidakilerden hangisidir?
A. Türk ordusunun yeni hazirliklara girismesi
B. TBMM hükümetinin Londra Konferansi baris önerisini reddetmesi
C. TBMM’nin Rusya ile dostluk antlasmasi imzalamasi
D. Fransa ile Ankara Antlasmasi’nin imzalanmasi
E. TBMM hükümetinin ayaklanmalari bastirmasi
Cevap: B
13. Sovyet Rusya’nin Kurtulus savasinda TBMM’nin yaninda yer alarak onu desteklemesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
A. Rusya’nin itilaf devletlerinin yenilmesini istemesi
B. Fransa’nin Anadolu’dan çekilmesi
C. Bolsevik devriminin yerlesmesini ve güçlenmesini saglamak
D. Rusya’nin itilaf devletlerinden ayrilmasi
E. TBMM Hükümeti’nin Ermenilerle antlasma yapmasi
Cevap: C
14. I. Sakarya Savasi,
II. Eskisehir-Kütahya,
III. Birinci Inönü
IV. TBMM’nin açilmasi
Yukarida verilen olaylarin kronolojik siralamasi asagidakilerden hangisidir?
A. III, I, II ve IV
B. IV, II, I ve III
C. IV, III, I ve II
D. IV, III, II ve I
E. IV, II, III ve I
Cevap: D
15. TBMM, 5 Agustos 1921 M. Kemal’e yetkilerini üç ay süre ile devrederek Baskomutanliga atadi. TBMM’nin böyle bir karar almasinda asagidakilerden hangisinin etkisi en fazladir?
A. TBMM’nin ayaklanmalari bastiramamasi
B. Sovyet Rusya’nin savastan ayrilmasi
C. Itilaf devletlerinin Istanbul’u resmen isgal etmesi
D. M. Kemal’in güçlenmesini saglamak
E. Türk ordusunu Sakarya’nin dogusuna çekilmesi
Cevap: E
16. TBMM açildigi günden itibaren çesitli tehditlerle karsilasmistir. TBMM bu tehditlerin giderilmesi için birtakim önlemler almistir. Asagidakilerden hangisi TBMM’nin kendini korumaya yönelik aldigi tedbirlerden biri degildir?
A. TBMM’nin “Meclis Hükümeti” sistemini kabul etmesi
B. Istiklal Mahkemelerini kurmasi
C. Tekalif-i milliye emirlerini yayinlamasi
D. Ayaklanmalari bastirmak için sert tedbirler almasi
E. Hiyanet-i vataniye kanunu çikarmasi
Cevap: A
17. 1923 Sonbaharinda Fethi Okyar Hükümeti’nin çekilmesiyle meydana gelen hükümet bunalimi asagidaki olaylarin hangisinin gerçeklesmesine zemin hazirlamistir?
B. Meclis hükümeti sisteminin benimsenmesine
C. Cumhuriyetin ilanina
D. Halifeligin kaldirilmasina
E. Istiklal Mahkemelerinin kurulmasina
F. Hiyanet-i Vataniye kanunun çikarilmasina
Cevap: B

18. I. Halifeligin kaldirilmasi
II. Çok partili sisteme geçis
III. Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi
IV. Medreselerin kapatilmasi
V. Dini kiyafetlerin giyilmesine sinirlama getirilmesi
Yukarida verilen olaylardan hangisi “Islamiyet”in siyasete alet edilmesini önlemeye yönelik degildir?
A. I B. III C. II D. IV E. V
Cevap: C
19. Osmanlinin son dönemlerinde yapilan islahatlarla ülkede bazi alanlarda ikili uygulamalar meydana gelmistir. Cumhuriyet döneminde hangi alanlarda yapilan inkilaplarla bu uygulamalar son bulmustur?
A. Tarim-Ticaret
B. Tarim-din
C. Yönetim-Ekonomi
D. Egitim-Hukuk
E. Din-siyaset
Cevap: D
20. Atatürk kaleme aldigi “Nutuk” adli eserinde asagida verilen olaylardan hangisine deginmistir?
A. Kadinlar seçilme hakkinin taninmasi
B. Millet mekteplerinin açilmasi
C. 1929 ekonomi bunalimi
D. Montrö Bogazlar sözlesmesi
E. Türk devletinin kurulusu
Cevap: E
21. Asar vergisi;
I. Ürünün az oldugu yillarda da alinmasinin
II. Vergiyi toplayanlarin kendi masraflarini da katarak almalari
III. Bu verginin belli bir oranda alinmasinin
Cumhuriyetin ilk yillarinda kaldirilan bu vergi toplama yöntemi, Atatürk ilkelerinden “Halkçilik” ilkesine de aykiri özellikler tasimaktaydi. Bu vergi toplama yönteminin yukarida verilen özelliklerinden hangileri Atatürk’ün “Halkçilik” ilkesine aykiridir?
A. I ve II
B. I ve III
C. II ve III
D. I, II ve III
F. Yalniz II
Cevap: A
22. Cumhuriyet döneminde hangi yil yapilan anayasa degisikligi ile Devletin dini Islam dinidir” maddesi anayasadan çikarilmistir?
A. 1921 degisikligiyle
B. 1928 degisikligiyle
C. 1924 degisikligiyle
D. 1937 degisikligiyle
E. 1961 degisikligiyle
Cevap: B
23. I. Evrensel nitelikte olmasi
II. Anayasal haklara uygun olmasi
III. Toplumun ihtiyaçlarina cevap vermesi
Yukarida verilenler Atatürk ilkelerinin özelliklerinden bazilaridir. 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ve özelliklerinden hangilerine uygundur?
A. Yalniz I
B. Yalniz II
C. I, II ve III
D. Yalniz III
E. I ve II
Cevap: C
24. 1934 çikartilan bir kanunla “aga, haci, molla, efendi, hazret vb” unvanlarin kullanilmasi yasaklanmistir. Bu yasaklamanin amaci asagidakilerden hangisidir?
A. Halifeligin gücünü azaltmak
B. Osmanli hanedaninin etkisini kirmak
C. Modern toplumlara uyum saglamak
D. Toplumda ayricalikli olmayi önleme
E. Laikligi yaymak
Cevap: D
25. Türkiye Lozan görüsmeleri sirasinda ABD ile olan iliskilerine önem vermistir. Asagidakilerden hangisi Türkiye’nin bu iliskiye önem vermesinin amaci olamaz?
A. Demokratik ülkelerin yaninda yer almak
B. Kendi tanitimini yapmak
C. Batili devletler üzerinde etkili olmak
D. ABD’nin gücünden yararlanmak
E. Rusya ve ABD arasinda güvensizlik yaratmak
Cevap: E
26. Asagidaki olaylardan hangisi, Cumhuriyet dönemi çok partili demokratik hayata geçisin gecikmesinde etkili olmamistir?
A. Vagon-Li
B. Menemen
C. Seyh Sait
D. Toplumun hazir olmamasi
E. Serbest Cumhuriyet Partisinin kapatilmasi
Cevap: A
27. Atatürk Balkan ittifakinin yapilmasina büyük önem vermis ve ittifakin gerçeklesmesi için çok çalismistir.
A. Ege adalarinin silahlandirilmasi
B. Italya ve Almanya’nin yayilmaci politikalari
C. Fransa ve Ingiltere’nin yayilmaci politikalari
D. Rusya’nin Türkiye’yi tehdit etmesi
E. II. Dünya savasinin baslamasi
Cevap: B
28. 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montreux (Montrö) Bogazlar Sözlesmesi’nin yapilmasi asagidakilerden hangisinin sona ermesini saglamistir?
A. Genel borçlar idaresinin
B. Kapitülasyonlarin
C. Bogazlar Komisyonunun
D. Kabotaj uygulamasini
E. Azinliklara taninan ayricaliklari
Cevap: C
29. Türkiye ve Fransa arasindaki Hatay sorununda Ingiltere’nin Türkiye’yi desteklemesinde asagidaki olaylardan hangisi etkili olmustur?
A. Türkiye’nin yaptigi reformlar
B. Türkiye’nin Cemiyeti Akvama girisi
C. Türkiye’nin Birlesmis Milletlere üye olmasi
D. Ingiltere’nin Ortadogu’da çikarlarinin olmasi
E. Türkiye’nin NATO’ya üye olmasi
Cevap: D
30. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1946 yilinda, asagidaki uygulamalardan hangisinden vazgeçmekle Türkiye’deki demokratik hayatin gelismesine katki saglamistir?
A. Tek dereceli seçim sistemi
B. Gizli ol, açik tasnif
C. Referandum
D. Meclis Arastirmasi
E. Iki dereceli seçim sistemi
Cevap: E
31. Akdeniz bölgesinde yer alan Çukurova ve Isparta Ovasi, fiziki haritada farkli renklerle gösterilmektedir. Ayni bölgede yer alan bu iki ovanin farkli renklerle gösterilmesinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
A. Yükseltilerinin farkli olmasi
B. Yillik metrekareye düsen yagis miktari
C. Enlem derecelerinin farkli olmasi
D. Bitki örtülerinin farkli olmasi
E. Akarsu rejimlerinin farkli olmasi
Cevap: A
32. I. Daglarin denize bakan yamaçlari gür bitki örtüsü ile kapli,
II. Kiyidan itibaren yükselti arttikça genis yaprakli ve igne yaprakli agaçlar görülür,
III. Yükseltinin çok oldugu yerlerde alpin çayirlari görülür.
Yukarida özelliklerinden bahsedilen bölgemiz asagidakilerden hangisidir?
A. Bati Karadeniz
B. Dogu Karadeniz
C. Dogu Anadolu
D. Kuzey Marmara
E. Dogu Trakya
Cevap: B
33. I. Kirsal bölgelerden kentlere göçün artmasi
II. Bitki türünün azalmasi
III. Meralarin yok olmasi
IV. Körfezlerin dolmasi
V. Tarimsal verimin düsmesi
Yukarida verilen olaylarin hangisinin olusumunda Türkiye’de meydana gelen erozyonun dogrudan bir etkisi yoktur.
A. I B. III C. I D. IV E. V
Cevap: C
34. Asagidakilerden yerlerden hangisi, yer sekillerinin sade olmasiyla tarima digerlerinden daha uygundur?
A. Kuzey Trakya
B. Bati Akdeniz
C. Dogu Anadolu’nun Van Bölümü
D. Dogu Akdeniz
E. Bati Karadeniz
Cevap: D
35. I. Zeytin üretimi
II. Çay üretimi
III. Hashas üretimi
IV. Incir üretimi
V. Findik üretimi
Yukarida verilen ürünlerden hangisinin üretiminin sinirli olmasi yalnizca iklime bagli degildir?
A. I
B. II
C. III
D. IV
E. V
Cevap: E

36. I. Pirinç
II. Misir
III. Findik
IV. Zeytin
V. Ayçiçegi
Yukaridakilerden tarim ürünlerden hangisinin üretimi, Marmara bölgemizde üretimi en azdir?
A. I B. III C. V D. II E. IV
Cevap: A
37. Ülkemizde üretilen sekerpancarinin %47 sinin saglandigi bölgemiz hangisidir?
A. Marmara
B. Iç Anadolu
C. Akdeniz
D. Karadeniz
E. Ege
Cevap: B
38. I. Endüstride kullanilan tarim ürünleri de üretilmektedir.
II. Tarimsal üretim giderek artmaktadir.
III. Ticarette tarim ürünleri de yer almaktadir.
IV. Tarimla ugrasan nüfus giderek artmaktadir.
V. Tarimla ugrasan nüfus azalmaktadir.
Yukarida verilenlerden hangisi Türkiye’deki tarimin bir özelligi degildir?
A. I B. IV C. V D. II E. III
Cevap: C
39. Türkiye’de kesilen hayvan basina elde edilen et miktarinin çok düsük olmasi et üretimini arttirmanin gerekliligini ortaya koymaktadir. Asagidakilerden hangisi et veriminin artirilmasina bir katki saglamaz?
A. Hayvan islahina önem vermek
B. Hayvancilik egitimine önem vermek
C. Hayvan sayisinin arttirilmasini saglamak
D. Besicilige önem vermek
E. Kaliteli yem üretimine ve kullanimina önem vermek
Cevap: D
40. I. Izmir
II. Çanakkale’nin Çan ilçesi
III. Kocaeli
IV. Bozüyük
Yukarida verilen merkezlerde bulunan endüstri kolu asagidakilerden hangisidir?
A. Kimya
B. Vagon ve gemi
C. Kagit
D. Seramik
E. Dokuma
Cevap:E
41. Konfeksiyon endüstrisi asagidaki illerimizde hangisinde en fazla gelismistir?
A. Kayseri
B. Denizli
C. Izmir
D. Bursa
E. Istanbul
Cevap: A
42. I. Madenler endüstrinin hammaddesidir.
II. Ihracatta madencilik en büyük paya sahiptir.
IV. Türkiye’de bazi maden rezervleri dünyada ilk siradadir.
V. Türkiye maden yataklari bakimindan zengin bir ülkedir.
Yukarida verilen Türkiye’deki maden ve madencilikle ilgili yargilardan hangisi yanlistir?
A. II B. V C. I D. III E. IV
Cevap: B
43. Ülkemizde nüfus yerlesim yogunlu bölgeden bölgeye degisiklik gösterir. Asagidaki etmenlerden hangisi nüfus dagilisini en az etkiler?
A. Ulasim kolayligi
B. Dogal göllerin varligi
C. Iklim kosullari
D. Is imkanlari
E. Turizm imkanlari
Cevap: C
44. I. Menderes havzasi
II. Karadeniz Ereglisi
III. Gemlik körfezi
IV. Zonguldak yöresi
VI. Taseli platosu
Türkiye’de, nüfus yogunlugu kiyi bölgelerimizde iç bölgelerimizden daha fazladir. Bu bilgiye uymayan kiyi bölgemiz yukarida verilenlerden hangisidir?
A. III B. V C. IV D. I E. II
Cevap: D
46. Türkiye’nin yer sekilleri dikkate alindiginda Karadeniz ile iç bölgeler arasinda demir yolu baglantisi çok zor olmasina ragmen bu baglanti iki noktadan saglanabilmistir. Bu baglanti hangi sikta dogru olarak verilmistir?
A. Samsun-Ordu
B. Eregli-Sinop
C. Samsun-Trabzon
D. Trabzon-Eregli
E. Zonguldak-Samsun
Cevap: E
47. I. Nüfus yogunlugunun fazla olmasi
II. Sanayinin gelismis olmasi
III. Dis baglantilara açik olmasi
Yukarida verilenler dikkate alindiginda Istanbul ve Izmir limanlarinin diger limanlarimiz daha fazla gelismesinde hangisinin etkisi en azdir?
A. I B. II C. III D. I ve III E. II ve III
Cevap: A
48. I. El sanatlarinin gelismis olmasi
II. Hiristiyanliga ait kiliselerin bulunmasi
III. Yer alti sehirlerinin bulunmasi
IV. Çok sayida termal tesislerin bulunmasi
V. Tanitiminin çok iyi yapilmasi
Yukarida verilenlerden hangilerinin Ürgüp-Göreme yöresinin turizminin gelismesinde katkisi en azdir?
A. I ve IV
B. IV ve V
C. I ve V
D. II, III ve V
E. I, II, IV ve V
Cevap: B
49. Hukuka aykiri olarak bir kisinin malina veya canina karsi yapilan saldirilara karsi kisinin kendini savunmasina hukuken ne ad verilir?
A. Savunma
B. Cebri saldiri
C. Mesru müdafaa
D. Zor kullanma
E. Gayrimesru müdafaa
Cevap: C
50. Türkiye Cumhuriyeti’nde halk, yöneticilerini asagidaki yollardan hangisi ile belirler?
A. Halk oylamasi
B. Gensoru
C. Iki dereceli seçim
D. Seçim
E. Güven oylamasi
Cevap: D
51. Asagidaki ülkelerden hangisinin Birlesmis Milletlerde veto hakki vardir?
A. Almanya B. Japonya C. Ispanya D. Hollanda E. Çin
Cevap: E
52. I. 1921 Anayasasinda, 1924’de yapilan degisiklikle,
II. 1924 Anayasasinda, 1928’de yapilan degisiklikle,
III. 1924 Anayasasinda, 1946’de yapilan degisiklikle,
IV. 1924 Anayasasinda, 1937’de yapilan degisiklikle,
VI. 1961 Anayasasinin kabul edilmesiyle,
Yukarida verilen Anayasa degisikliklerinin hangisiyle laiklik ilkesi Anayasada yer almaya baslamistir?
A. IV B. II C. V D. I E. III
Cevap: A
53. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde yer almistir?
A. Özel hayatin gizliligi hakki
B. Sendika hakki
C. Din ve vicdan hürriyeti
D. Haberlesme hakki
E. Seyahat hakki
Cevap: B
54. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi TBMM’nin görev ve yetkilerinden degildir?
A. Bakanlari denetlemek
B. Basbakani denetlemek
C. Kanunlarin iptali için yapilan basvurulari görüsmek
D. Kanunlari gerektiginde degistirmek
E. Hükümetin sundugu bütçeyi görüsmek
Cevap: C
55. Asagida verilenlerden hangisi dogrudan seçimle is basina gelen yöneticilerden degildir?
A. Il genel meclisi üyeleri
B. Il özel idare meclisi üyeleri
C. Belediye meclisi üyeleri
D. Il özel idaresinin dogal baskani
E. Muhtarlar
Cevap: D
56. I. Tarim sektörü
II. Hizmet sektörü
III. Imalat Sektörü
IV. Insaat sektörü
V. Saglik sektörü
Yukarida verilen istihdam alanlarindan hangileri kalifiye olmayan isgücünün en fazla istihdam edildigi sektörlerdir?
A. I ve III
B. II ve IV
C. II ve III
D. IV ve V
E. I ve IV
Cevap: B
57. Asagidaki ülkelerden hangisi dünyanin en gelismis ve zengin sekiz ülkesinin olusturdugu birlik içinde yer alir?
A. Rusya B. Isviçre C. Belçika D. Hollanda E. Macaristan
Cevap: A
58. Üniversitelerin en üst yöneticisi olan rektörler hangi makamca atanir?
A. Yüksekögretim kurulu baskani
B. Cumhurbaskani
C. Basbakan
D. Üçlü kararnameyle
E. Bakanlar kurulu karariyla
Cevap: B
59. Türkiye Cumhuriyeti’nde serbest piyasa kurallari çerçevesinde özel ve kamu kurulus firmalari arasindaki uyusmazliklara bakmak, piyasadaki tekellesmeleri önlemek asagidaki kurumlardan hangisinin görevidir?
A. Hazine Müstesarligi
B. TC Merkez Bankasi
C. Rekabet Kurumu
D. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanligi
E. Sermaye Piyasasi Kurumu
Cevap: C
60. 1982 Anayasasina göre yeni bir ilin kurulmasi hangi kurumun alacagi kararla gerçeklesir?
A. Cumhurbaskanligi
B. Bakanlar Kurulu
C. Içisleri Bakanligi
D. TBMM
E. Anayasa Mahkemesi
Cevap: D

No Comments »

2003 KMS IKTISAT SINAV SORULARI

May 16th, 2006 by osym kpss

Dosyaya asagidaki linkten ulasabilirsiniz!

Dosya .pdf uzantili olup acilmasi icin Adobe Acrobat programinin bilgisayarinizda yuklu olmasi gerekmektedir

>>>>2003 KMS IKTISAT SINAV SORULARI<<<<

No Comments »

2003 Egitim Bilimleri Sinav Sorulari

May 13th, 2006 by osym kpss

2003 KPSS EGITIM BILIMLERI SORULARI

1.    Maslovv’un    ihtiyaçlar   hiyerarşisinin   en    üst
basamağında aşağıdaki gereksinimlerden hangisi
bulunur?
a)    Kendini gerçekleştirme
Fizyolojik ihtiyaçlar
Güvenlik
Değer verme
E)    Aitolma
2.    Türkiye’deki     okullarda     yürütülen     rehberlik
hizmetlerinde en çok aşağıdakilerden hangisine
ağırlık verilmiştir?
Yöneticiye bilgiyi sunmak
Yönlendirme
izleme değerlendirme
D)    Bireyi tanıma
E)    Alıştırma
3.    Arkadaşlarının   birey   üzerindeki   etkileşimi   ve
baskısının      en      yoğun      olduğu      dönem
aşağıdakilerden hangisidir?
ilköğretim
Ortaöğretim
Temel eğitim
Üniversite
E)    Örgün eğitim
4.    Aşağıdaki  yöntem  ve tekniklerden  hangisinde
öğrencinin derse katılımı en azdır?
SunuşYöntemi
BuluşYöntemi
Beyin Fırtınası Yöntemi
Problem Çözme Yöntemi
E)    Tartışma Yöntemi
5.    Öğrencilerin devamlı ders çalışmalarını sağlamak
amacıyla    önceden   tahmin    edilmeyen   farklı zamanlarda küçük sınavlar uygulayan bir öğretmenin bu davranışı hangi pekiştirme türüne örnek verilebilir?
Sabit oranlı
Sürekli
Değişken oranlı
Değişken aralıklı
E)    Sabit aralıklı
6.    Öğretmen   derse   başlamadan  önce  öğrencileri
nasıl istekli hale getirir?
Hedeflenen    davranış   için    öğrencileri    derse
güdüler.
Hazır bulunuşluk düzeyini arttırır.
Araç gereçleri tanıtır.
Ön bilgi verilir.
E)    Dersin içeriği özetle aktarılır.
7.    Sınıf  içinde  etkili  öğretme-öğrenmede  öğretim
etkinliklerini sınıftaki öğrenci farklılıklarını dikkate
alırken öğretmen öncelikle neye dikkat etmelidir?
Her öğrenciye uygun içerik sunmaya
Eğitimde   çeşitli   öğretim   yöntem   ve   teknikler
uygulamaya
Zaman ayarlamasına
Öğretim ortamı zenginleştirilmeye
E)    Her öğrenciye farklı program uygulama
8.    Bir   bebeğe   dokuz   aylıkken   lazımlığa   oturma
alışkanlığı kazandırılmak isteniyor. Bunun üzerine
ailesi tarafından bebeğe eğitim veriliyor. Bebek 1,5
yaşına geldiğinde lazımlığa oturmayı öğreniyor.
Bu davranışın bir buçuk yaşında kazandırılması, hareket gelişiminde aşağıdakilerden hangisinin önemini yansıtmaktadır?
Olgunlaşma
Devişsel tepki
Yeteneksilik
ilgisizlik
E)    Zekanın
9.    Bankamatikte tuşları farklı yerlerde bulunduğunu
gören kişi kullanımında zorlanıyor sebebi nedir?
Olumsuz aktarma
Transfer
Öğrenme hatası
Kavrayamama
E)    Algı yanılsaması
10.    Ayşe ödevini yapıp annesine yardım ediyor.
Annesi Ayşe’ye şeker veriyor, buradaki şeker ne
görevinde kullanılmıştır?
Birincil Pekiştireç
ikincil Pekiştireç
Güdüleme
Davranış değişikliği sağlama
E)    Konsantrasyon
11.    Eve  yorgun   gelen   baba  uyumak  için  yatar,
çocuğu  gürültü yaptığı  için  uyuyamaz. Önce
bağırarak çocuğun gürültü yapmasını önlemek
ister;   fakat  daha   sonra   bundan   vazgeçerek
çocuğuna bir saat gürültü yapmadan durur ise
onu parka götüreceğini söyler, bunun üzerine
çocuk  gürültü  yapmaktan  vazgeçer.   Babanın
hangi davranışı ile nasıl bir pekiştirme durumu
gerçekleştirilmiştir?
Babanın uyuması olumsuz pekiştireçtir.
Babasının uygun dille anlatması olumlu pekiştireç
Sessiz kalırsan seni parka götüreceğim demesi ve
çocuğun susması olumsuz pekiştireç
Babanın önce yüksek sesle bağırması olumsuz
pekiştirme
E)    Babanın   olumlu   düşünme   davranışı   çocuğun
susmasıyla pekiştirilmiştir.
12-)   I. Farklı çözüm yolları bulunur geliştirilir
Öncüsü John Devveydir.
Öğrenme deneme yanılmayla gerçekleşir.
Yukarıdaki bu özellikler hangi öğretme yöntemine aittir?
Deneme
B) Problem çözme

C) Gösteri
D) Buluş
E) Deney

13.    Eğitim      öğretimde      en etkili      yöntem
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gösteri    B) Sunuş
C) Yaparak açıklama      D) Tartışma E) Düz anlatım

14.    Türkiye eğitim sisteminde ev ödevinin yararı
nedir?
Sık tekrar ve unutmayı engelleme (pekiştirmE)
Boş zamanlarını değerlendirme
Dersin amacına hizmet etmeyi sağlama
Öğrenci davranışlarını dışarıda kontrol etme
E)    Dersin öğrenimini sağlama
15.    Toplu    tutulan    dosyaların    (öğrenci    kişisel
dosyaları)   hangi   yönlerinin   en   gizli   olması
gerekir?
Hobileri
Ekonomik durumu
Öğrencinin psikolojik veri ve yasal işlemleri
Boy, kilo, yaş bilgileri
E)    Aile bilgileri
16.    Çocuğun   ağlamasını   gören   annesi,   çocuğa
biberon   veriyor.   Acıktığında   tekrar   ağlayan
bebeğin   biberonu  görünce  ağlamayı  kesmesi
neye örnektir?
Edim şartlanma
Klasik şartlanma
Gözlem yoluyla
Sosyal öğrenme
E)    Alıştırma
17.    Aşağıdakilerden   hangisi   klasik   koşullanmayla
öğrenilir?
Karanlık korkusu
Düzenli çalışma
Alışkanlık kazanma
Erken uyanma
E)    Değerverme

18.    Bir davranışın tekrarlanma olasılığının edimsel
koşullanma   yoluyla   kontrol   edilmesinin   ön
koşulu nedir?
Davranışın en az bir defa tekrarı
Davranışın Pekiştirilmesi
Davranışın şekillendirilmesi
Davranışa uygun bir ayırt edici bulunması
E)    Davranış kazandırma
19.    Programlı    öğretimde    öğretilecek    konunun
basitten karmaşığa bilinenden bilinmeyene doğru
öğretilmesi yöntemine ne ad verilir?
Küçük adımlar ilkesi
Etkin katılım ilkesi
Bireysel hız ilkesi
Başarı ilkesi
E)    Anında düzeltme ilkesi
20.    Geribildirimin (feedback) yararı aşağıdakilerden
hangisidir?
Gerekli    uyarı    ve    düzeltmelerin    zamanında
yapılması
Öğrenci ilgilerini arttırma
Öğrencileri derse güdüleme
Hazır bulunuşluluklarını ölçme
E)    Aktif katılımı sağlama
21.    Aşağıdakilerden hangisi yaşama yakınlık ilkesini
açıklar?
ihtiyaç duyulan bilgi ve becerileri öğretme
Hazır bilgilerin sunulması
Güven duygusunun verilmesi
Kişisel taleplerin gözardı edilmesi
E)    Bilgilerin tekrarını sağlaması
22.    Sınıf    içinde    bir    sorunda    karşılaşıldığında
öncelikle ne yapılmalıdır?
Öğrencinin isteği karşılanmalıdır.
Sorunun niteliği tespit edilmelidir.
Sorun okul yöneticisine bildirilmelidir.
Sorun zamana bırakılmalıdır.
E)    Rehberlik servisinden yardım istenmelidir.
23.    Etkili    bir    öğretimin    sağlanmasında    aşağı-
dakilerden hangisinin etkisi en azdır?

A) Doğal çevre    B)   Öğretmen
C) Öğrenci    D)   Ders programı
E) Ders araç gereçleri
24.    Bir sınıf  ortamında  disiplinin  sağlanması  ve
disiplin   sorunlarının   azaltılması   için   hangisi
yapılmalıdır?
ilişkiler      karşılıklı      güven      ve      saygıya
dayandırılmalıdır.
Öğrenci katılımı sağlamalıdır.
Dersin amaçlarından bahsedilmelidir.
Otoriter davranılmalıdır.
E)    Öğrenci korkutulmalıdır.
25.    Aşağıdakilerden hangisi tam öğrenme kuramının
öğelerinden biri degildir?
A) Disiplin önlemleri    B) ipucu
C) Katılım    D) Pekiştirme
E) Dönüt
26.    Konu merkezli yaklaşımı benimseyen öğretmen
aşağıdakilerden hangisine öncelikle önem verir?
içeriğin ayrıntılarına
Zaman ayarlaması
Öğrenci katılımına
Anlatım yöntemlerine
E)    Sınıf ortamına
27.    Öğrenci   merkezli   yaklaşımın   tercih   edildiği
yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
işbirliği ve gurupla çalışma yöntemi
Sunuş yoluyla öğretim yöntemi
Gösteri yöntemi
Soru-cevap yöntemi
E)    Düz anlatım yöntemi
28.    Kağıt ve kalemle yapılan sınavların en büyük
dezavantajı aşağıdakilerden hangisidir?
Güvenirliğinin düşük olması
Davranış durumunun gözlenememesi
Yanlı bir tutum sergilenmesi
Öğrenme kalıcılığının sağlanamaması
E)    Tesadüfi hataların oluşması

29.    Sunuş yoluyla öğretme yönteminde öncelikle
aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?
içerik düzenli ve anlamlı bir biçimde sunulmalıdır.
Öğrenci merkezli öğretim sağlanmalıdır.
Öğrencinin derse güdülemenin sağlanmalıdır.
Öğrencinin     hazır     bulunuşluluğu     değerlen-
dirilmelidir.
E)    Öğrencilerin derse ilgileri artırılmalıdır.
30.    Aşağıdakilerden        hangisi        (Constritivizm)
yapısalcılık kuramına uygun düşmez ?
Sınıfın bilgilerin aktarıldığı yer olduğu
Bilgi öğrenciye hazır olarak verilmez.
Doğru cevap öğrenciler tarafından bulunur.
Öğrenciyi problem çözmeye teşvik etmelidir.
E)    Öğretmen rehberdir.
31.    Aşağıdaki    öğretim    yöntemlerinden    hangisi
diğerlerine göre daha az etkilidir?
A) Güdümlü tartışma         B)    Problem çözme
C) Proje    D)    Laboratuvar
E) Soru-cevap
32.    Çocuklarının kitap okumadığından yakınan bir
aileye rehber öğretmen “eğer siz evde kitap
okursanız    çocuğunuzda    okuyacaktır   diyor”
rehber öğretmen hangi kuramın uygulanmasını
düşünerek bu öğütü vermiştir?
Sosyal öğrenme
Tam öğrenme Kuramı
Gestaltçı Kuram
Okulda Öğrenme Kuramı
E)    Yapısalcı Kuram
33.    Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in bilişsel gelişim
kuramı ile ilgili yanlış bir bilgidir?
7-11 yaş arasında korunum kavramı kazanılır.
Bilişsel   gelişim   duyu-motor,   somut  ve   soyut
işlemler olmak üzere üçe ayrılır.
Göreceli düşünce okul öncesi dönemde gelişmeye
başlar
Somut işlemler dönemindeki çocuklar benmerkezci
düşünür

E) Mantık kurallarına uygun düşünebilme yeteneği iki yaşında kazanılır.
34.    “Benlik Tasarımı” kavramı hangi kurama aittir?
A) Psikanalitik    B)   insan-varoluşçu
C) Davranışçı    D)   Bilişsel
E) Pragmatizm
35.    Ayşe’nin   küçük   kardeşi   altı   aylıktır.   Ayşe
kardeşinin oyuncağını sakladığından çocuk onu
aramamaktadır. Birkaç ay sonra Ayşe oyuncağı
sakladığında   kardeşi   oyuncağı   aramaktadır.
Bunun sebebi nedir?
Madde Korunumu
Kritik Dönem
Maddenin Devamlılığı
Sezgisel Düşünme
E)    Soyut Düşünebilme
B)   Türe özgü oluşu D)   Zeka
36.    Köpek ve rakunlara aynı nitelikteki çalışmalarla
verilen parayı kumbaraya atmaları öğretilmeye
çalışılmıştır. Sonuçta köpekler ağızlarıyla parayı
kumbaraya atmayı öğrenebilmiş ancak rakunlar
bu  davranışı  öğrenememişler.   Bunun   sebebi
nedir?
A) Hazıroluşluk
C) Yetenek
E) Genel uyarılmışlık hali
37.    Anne   çocuğuna   mamasını  yedirdikten   sonra
çocuğunun ağzını sabunlu bezle silerken canını
acıtmaktadır. Çocuk bundan sonra sabunlu bezi
gördüğünde ağlaması hangi tür uyarıcıdır?
Koşullu uyarıcı
Koşulsuz uyarıcı
Öğrenme uyarıcısı
Deneme uyarıcısı
E)    Davranış pekiştirilmesi
38.    Parçalardan    bütüne    giden    ve    bütünlerin
parçalardan farklı olduğunu savunan (Bütünlük)
kavramı hangisidir?
A) Gestalt    B) Davranışçı
C) Piramitsel    D) Bilişsel
E) Çekirdek

39.    Aşağıdakilerden hangisi içsel ödülle davranışta
bulunmaya örnektir?
Öğretmeninden    ceza    almak    için    korkarak
çalışmak.
Yüksek not almak için çalışmak.
Sağlığını kötü etkileyeceği için kötü alışkanlıklarda
uzak durmak.
Annesi     kızacağı     için     arkadaşlarına    kötü
davranmamak.
E)    Öğretmenin öğrenciye aferin demesi.
40.    Öğrenciler     yazı     yazarken     sıkılıyor     ve
öğretmenlerine    resim    yapmak    istediklerini
söylüyorlar        bu        durumda        öğretmen
aşağıdakilerden  hangisi yaparsa daha  uygun
davranmış olur?
Resim yapma davranışlarını söndürmeli
Yazı yazmanın önemini belirtmeli
Yazı yazmayı bitirirsen resim yapabilirsin
Yazı yazmanın resim yapmaktan daha eğlenceli
olduğunu göstermelidir.
E)    Öğrencilerin isteklerine boyun eğilmelidir.
41.    Sınavlarda   boşluk  doldurma  testinin  öğrenci
üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
Ezbere yönlendirme
Ders çalışmayı zevkli hale getirir.
Zamandan tasarruf sağlar.
Unutmamayı sağlar.
E)    Sık tekrarın önemi ortaya çıkar.
42.    Bir    çocuğun    ağlayıp    annesine    istediğini
yaptırdığı aynı zamanda annesinin onun sevdiği
oyuncağı arkadaşından alıp ona vermesi, daha
sonra    aynı    öğrenciye    sınıfta    öğretmenin
annesinin yaptığını yapmaması ve çocuğun daha
sonra ağlayarak istekte bulunmamasının sebebi
nedir?
Davranış değişikliği
Olumsuz pekiştireç
Sönme
Öğrenme
E)    Bilinçlenme

43. Aşağıdakilerden hangisi öğretmen rehberliğinde, öğrencinin sezgisel düşüncesini kullanarak problemle ilgili hipotez oluşturmaları sayesinde kendilerinin keşfetmesini sağlayarak öğretim yapması hangi öğretim yönteminde gerçekleşmektedir?
Sunuş yoluyla öğretim
Buluş yoluyla öğretim
Programlı öğretim
Tam öğrenme
E)    Temel öğretim
44-) Arkadaşından aldığı kalemle girdiği sınavda yüksek not alan bir öğrenci diğer sınavlarada bu kalemle girmek istemektedir. Bu davranış aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
Batıl inanç
Koşullu tepki
Çağrışım yapma
Alışkanlık
E)    Genelleme
45.    Aşağıdakilerden   hangisi   Taba’nın   Tümevarım
yolunda ilk basamakta yer alır?
Amaçlar
Gereksinimler
Değerlendirme
Öğrenme durumları
E)    Öğrenci ilgisi
46.    Öğretmen      öğretim      etkinliği      sürecinde
aşağıdakilerden hangisine dikkat etmelidir?
Öğrenci isteklerine
Öğrenci hazıroluşluğuna
Öğrenme durumlarına
Sınıf ortamına
E)    Veli’nin kişisel isteklerini göz önünde bulundurma
47-) Aşağıdakilerden hangisi ergenlik dönemi için yanlış bir ifadedir?
Toplumun kendisinden beklediği cinsiyet rolünü
benimser.
Meslek konusunda seçim yapmaya başlar.
C) Ergen   yetişkinlerin   dediklerini   yapmaya   özen
gösterir.
D)    Rol karmaşası ortaya çıkar.
E)    Çevresinden uygun birisinden özdeşim kurması
beklenir.
48.    Hangi öğretim yöntemiyle öğrenci daha bağımsız
çalışmayı öğrenir ve problem çözme yeteneği
gelişir?
A)    Proje tekniği    B)   Demastrasyon
C)    Soru-cevap    D)   Tartışma yöntemi
E)    Deneme-yanılma
49.    Aşağıdakilerden hangisi ölçüm değildir?
Sınıf puan ortalaması 50′dir.
Mehmet sınavda 70 almıştır.
40′ın üstünde not alanlar derste başarılı
Sınıf boy ortalaması 1.75 m’dir.
E)    Öğrenci sayısı 25′tir.
50.    Kafese konan maymunun bir müddet sonra ani
bir   hareketle   kafes   kapı   kolunu   çekmesi
aşağıdaki hangi terimle açıklanabilir?
A) Davranışsal    B)   Deneme
C) Kavrama    D)   Öğrenme
E) Bilişsel
51.    Okulda      arkadaşlarıyla      oyun      oynarken
arkadaşlarına topunu vermek istemeyen öğrenci
daha    sonra    arkadaşlarının    tepkisiyle    bu
davranışından vazgeçer. Öğrencinin tatile gidip
gelmesiyle      tekrar     önceki      davranışlarını
sergilemesi hangi tür olaya örnektir?
Kendiliğinden geri gelme
Tarihsel zaman
Olumsuz pekiştireç kullanılması
Kişisel psikolojik bozukluk
E)    Arkadaş grubuna kendisini kabul ettirme
52.    Anne  çocuğuna   belli  miktardaki   pastayı  4′e
bölerek veriyor. Anne aynı pastayı bu kez 6′ya
bölerek  veriyor.  Çocuk  annesine  “Anne,   bu
pastayı 6′ya bölersen çok olur, ben yiyemem”
diyor. Çocuk aşağıdaki kavramlardan hangisini
kazanmamıştır.

Madde sürekliliği
Madde korunumu
Somutişlem dönemi
Ergenlik dönemi
E)    Soyut işlemler dönemi
53.    Annesi    çocuğu    öperek    okula    gönderiyor.
Çocuğun  okulda öğretmene ve arkadaşlarına
sıcak davranmasının sebebi nedir?
Güven duygusunun verilmesi
Çocuk tutumunu kontrol altında tutma
Çocuğun okul disiplinine uyması
Öğretmenin otoriter davranması
E)    Annesini çocuğunu tembihlemesi
54.    Bir Öğretmenin bir test sorusunun çeldiricilerini
4′ten 5′e çıkarmakla neyi amaçlamıştır?
Şans faktörünü azaltır.
Madde ayırt ediciliğini arttırmıştır
Tesadüfü hataları azaltmıştır.
Testyanlılığını azaltmıştır.
E)    Doğru cevaplama yüzdesi azalmıştır.
55.    I.   Frekansı en yüksek
II.   Frekansların ortası
Toplamın frekans sayısına bölümü
En yüksek ile en düşük puan arasındaki fark
Yukarıdaki tanımların  karşılığı  olan  kavramlar hangi seçenekte doğru verilmiştir?
I    II    III    IV
Mod       Medyan     Aritmetik ortalama      Ranj
Mod       Aritmetik ortalama Medyan Ranj
Ranj       Medyan     Mod     Aritmetik ortalama
Medyan Mod       Aritmetik ortalama Ranj
E)    Aritmetik ortalama Medyan  Mod       Ranj
56.    Yaratıcı  ve  çok  sesli  düşünmeyi  amaçlayan
öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
a-) Beyin fırtınası        b-) Düzen anlatım
c-) Gösteri    d-) Tartışma
e-) Problem çözme
57.    Günümüzde    ergenler    internet    kullanımına,
özellikle internette karşılıklı sohbete (chat) çok
ilgi göstermektedirler. Ayrıca ergenlerin iletişimde cep telefonu önemli yertutmaktadır.
Bu yeni iletişim araçlarının ve serbest zaman etkinliklerinin ortaya çıkması, gelişimle ilgili aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir?
A) Tarihsel zaman    B) Büyüme
C) Olgunlaşma    D) Hazırbulunuşluluk
E) Kritik dönem
58.    Mehmet ve İsmail tek yumurta ikizleridir. Mehmet
doğduğunda sağır oluyor, İsmail 2 yaşında sağır
oluyor. Konuşmayı öğrenemiyorlar. Her ikisi de
10 yıl sonra ameliyat ouyorlar. İsmail konuşurken
Mehmet’in halen konuşmamaktaki sebebi nedir?
a-) Kritik dönemlerde farklı gelişim özellikleri gösterir.
b-) ismail’in yetenekli olması
c-) Daha ağır hastalık geçirmiş olması
d-) Mehmet’in yeteneksiz olması
e-) Sosyal şarların kişiden kişiye değişmesi
59.    Aşağıdakilerden hangisi mutlak değerlendirmeye
örnektir?
a-) Sınavı kazanan ilk 3 kişi işe alınacak.
b-) Sınıftaki öğrencilerin yarısından fazlası 50′nin üstü
notalmıştır. c-) Bu sınavda başarılı öğrenci sayısı ortalamadan
yüksek almıştır.
d-) 65 ve üzeri alanlar sınavda başarılı e-) Sınıfın %50’si bu sınavda 60 almıştır.
60-) Aynı sınavın farklı 3 öğretmen tarafından incelenmesiyle amaçlanan hedef nedir?
a-) Test geçerliliği b-) Madde ayırt ediciliği c-) Kullanılışlılığı değerlendirme d-) Kapsam geçerliliğinin tesbiti e-) Puanlama güvenirliği
61-) Sınıfta öğrencilerin çok gürültü yapmaları karşısında öğretmenin “önce 5 dk. susarsanız sonrasında sizi serbest bırakacağım” demesi ve daha sonra 10 dk. devamında 15 dk susmalarını istemesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Sönme
Sistematik duyarsızlaştırma
Öğrenciyi kandırma
D)Aşamalıyaklaşım
E) Davranış değiştirme
62.    Aşağıdakilerden    hangisi   bireysel   rehberliğin
görevidir?
a-) iletişimde bulunmak
b-) Bireyin yetenek ve ilgilerine uygun bir eğitim dalını
seçmesi
c-) Eğitim imkanları hakkında bireyebilgi verme d-) Öğrencilere meslekleri hakkında bilgi verme e-) Oryantasyon (AlıştırmA)
63.    Branş öğretmenlerinin temel görevi nedir?
Öğrencilerine dostça davranabilmesi
Derste etkili ve dili iyi kullanabilmesi
Öğrencisiyle iletişimi gülcü olması
Dersin öğretim tekniklerine sahip olması
E)    Kendi branşındaki bilgiye sahip olması
64.    Bir konferansta konuşmacıyı dinleyen öğrencinin
onun    mesleğine    yönelmesi    aşağıdakilerden
hangisi ile açıklanır?
A) Sempati    B) Fantazi
C) Özdeşimi    D) Kimlik karmaşası
E) Taklit
65-) Öğretmen ve ailesinin öğrenciyle ilgili sorunların analizini yapmada sıkı sıkıya işbirliği yapmaları ve dayanışmanın üst seviyede olduğu öğrenci yanlısı bir tutumun sergilendiği stratejiye PORTOLYO denmektedir.
Aşağıdakilerden    hangisi    portolya’nın    özelliği degildir?
Öğrenci önemlidir.
Aile’nin öğrenciye desteği artmış olur.
Öğretmen daha sağlıklı kararlar verebilir.
Gelecek diğer öğretmene hazır öğrenci bilgileri
verilir.
E)    Öğrencinin    öğrenme    durumlarının    iyi    hale
getirilmesine yardımcı olur.

66.    Bir sinema filminde oyuncunun sahnede rolünü
oynayamaması  üzerine yönetmeni  bu  duruma
öfkelenir.   Oyuncuda   “Rolüme   çalıştım   ama
unuttum”    der.    Yönetmen    neye    dayanarak
oyuncuyu eleştirir?
Oyuncunun heyecanlanmasına
Öğrenmeyi tam gerçekleştiremediğine
Öğrenilen her şey davranışta gözlenir.
Tekrarlanmayan davranış unutulur.
E)    Sorumluluk duygusuna sahip olmadığını
67.    Rehberlik  ilkelerinden  hangisi  okul öncesinde
yapılmaz?
Mesleki rehberlik verilmez
Temel ilkelerden vazgeçme
Öğrenci yeteneklerinin ölçülmesi
Öğrenciye okulun tanıtılması
E)    Okuldaki kuralların anlatılması
68.    Aşağıdakilerden     hangisi     Türkiye’de    eğitim
sistemindeki rehberliğin özelliğidir?
Yönlendirme
Bireyi tanıma
Araştırma
izleme değerlendirme
E)    Yöneticilere bilgi verme
69.    Gösteri    (demastrasyon)    yönteminin    avantajı
aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?
Göz ve kulağa hitap etmesi
Zaman ayarlaması yapılması
Öğrenci katılımı yüksekti
Derse ilgi yüksektir.
E)    Yaşanılması zor olayların gösterimi sağlanır.
70.    Bütün   derslerin   bir   arada   verilmesi   (müzik,
matematik, tarih, Türkçe, beden eğitimi) hangi tür
kavrama aittir?
Disiplin öğrenmeleri
Çekirdek
Piramitsel
Modüler
E)    Doğrusal
71.    Güvenirliğin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
Tesadüfi hatalardan arınıklık
Kullanışlı olması
Geçerli olması
Amaca hizmet etme derecesi
E)    Ölçülmek istenen değişkenin ölçülebilme derecesi
72.    İşbirliği ve grupla çalışmanın faydası nedir?
Öğrencilerin güçlü yönlerinin ortaya çıkarılması
Öğrencilerin birbirlerini kontrol etmesi
Yarişma ortamı sağlanması
Öğrenci içi dayanışma artar
E)    Öğretmen pasif durumda kalır.
73.    Buluş yoluyla öğrenimin temel amacı nedir?
Öğrencilerin     deneyim     kazandırılarak    bilgiyi
kendilerinin ulaşması
Öğrencilere güvenilir bilgiler sunmak
Öğretmenin rehber konumda kalması
Öğrenciler arası dayanışma artar
E)    Öğrencinin derse güdülemesi daha kolaydır.
74.    Proje yoluyla öğrenimin temel amacı nedir?
ilgilendiği konuda keşfettiği bilgileri düzenleyerek
sunum
Arkadaş ve öğretmenden bağımsız iş yapabilme
Okulda zamanını daha önemli şeylere ayırabilme
Öğrencinin sosyal yönün zenginleştirilmesi
E)    Öğretmen kontrolünde öğretimin gerçekleşmesi
75.    Aşağıdakilerden hangisi öğretmen rehberliğinde,
öğrencinin    sezgisel    düşüncesini    kullanarak,
problemlerle ilgili hipotez oluşturmaları sayesinde
kendilerinin keşfetmesini sağlayan öğretimdir?
Sunuşyoluyla
Programlı öğretim
Tam öğrenme
Buluş yoluyla
E)    Temel öğretim
76.    Aşağıdakilerden hangisi yordama geçerliliğine bir
örnektir?

Sınavda   alacağı   nota   göre   bir   üst   kuruma
yerleştirilmesi
Sınavdan 50′nin üzerinde puan alanların başarılı
sayılacağı
Geçer notun üzerinde 15 kişi bulunması
Matematik sorularının anlaşılır sorulması
E)    Konuya göre soruların hazırlanmış olması
77.    I. Ayşe 80 puan almış.
İş deneyimi 8 yılın üstünde olanlar
Mehmet sınavda 50 almış.
Canan ortalamanın üstünde not almış.
Yukarıdaki      maddelerden      hangileri      birer değerlendirmedir?
llvelV
Ivelll
I ve IV
llvelll
E)    lllvelV
78.    Öğretim   programının   kapsamı  aşağıdakilerden
hangisidir.
Özel hedefler / öğrenme-öğretme / değerlendirme
Öğretmen-öğrenci /içerik /değerlendirme
Uzak hedef / genel hedef / özel hedef
Kritik dönem/öğretim yöntemleri
E)    Öğretmen   –   veli   /   öğrenme-   öğretme   /
değerlendirme
79.    Bireyin topluma psikolojik olarak adapte edilmesi
için yapılacak ilk işlem nedir?
Toplumun bireyden beklentileri
Bireyin toplumdan beklentileri
Sosyal kavramın önemi vurgulanmalı
Toplumsal kuralların uygulanması sağlanmalı
E)    Bireyi toplumdan soyutlaştırarak düşünebilmesini
sağlama
80.    I. Birlikte çalışma ve dayanışma
İçeriğin olduğu gibi öğretilmesi
Öğretmenin rehberliğinde öğrencinin
öğrenmesi

Yukarıda   verilenler   sırasıyla    hangi    öğretim yöntemlerine örnek verilebilir?
İşbirlikçi / sunuş / buluş
Sunuş / buluş / tartışma
Buluş/konu/anlatım
işbirlikçi / anlatım / sunuş
E)    Sunuş / buluş / anlatım
81.    Program geliştirme esnasında aşağıdakilerden
hangisi göz önüne alınmaz?
Kapsama alanın öğretmen becerilerine uygun mu?
Hedefler uygulanabilir mi?
Öğrenme-öğretme süreci nasıl olmalı?
Değerlendirme yapılabilinir mi?
E)    içerik boyutu nasıl olmalı?
82.    Kapsama     geçerliliğinin     tanımı     aşağıdaki
seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Elde  edilen verileri  hedeflerde  ifadesini  bulan
düzeylerle karşılaştırması
Elde edilen verilerle hedeflerle neler yapılabilinir.
Testin bütün yapısını ölçülecek özelliğe yönelik
olmalı
Bir testin hazırlama, uygulama, değerlendirmesidir
E)    istenilen davranışı ölçüyor olması gereklidir.
83.    Öğretmenin beden dilini kullanmasının en önemli
faydası aşağıdakilerden hangisidir?
Mesajların daha etkili ve güçlü iletilmesi
Rahat davranması sınıf ortamını olumlu etkiler
Öğrenci öğretmenini model almış olur.
Anlatacaklarını daha kısa ve öz aktarır.
E)    Gerçeklik duygusunu verir.
84.    Farklı    yaşlardaki    3   kardeş   televizyondaki
haberlerde izledikleri bir ‘Silahlı saldırı’ olayına
farklı tepkilerde bulunmuşlardır. 16 yaşındaki
büyük kardeş olayın toplumsal  düzeni  nasıl
bozduğuyla, 10 yaşındaki ortancı kardeş saldırıyı
gerçekleştirenlerin nasıl kötü işler yaptığıyla, 5
yaşındaki en küçük kardeş ise saldırının ne
kadar büyük bir yıkıma yol açtığıyla ilgili sözler
söylemişlerdir. Çocukların tepkileri arasındaki bu
farklılık   aşağıdakilerde   hangisine   uygun   bir
davranıştır?

Kişilik özelliklerinin etkilerine
Genetik özelliklerinin etkilerine
Duygusal özelliklerinin etkilerine
Ahlak gelişim düzeylerine
E)    Yaşantılarının öznelliğine
85.    En  etkili  ders  çalışma  ve dinlenme saatleri
aşağıdakilerden hangisidir?
a    ) 45 dk çalışma     30 dk dinlenme
b    ) 25 dk çalışma     5dkdinlenme
c    ) 90 dk çalışma     30 dk dinlenme
d    ) 45-50 dkçalışma 10-15 dkdinlenme
e    ) 30 dk çalışma     30 dk dinlenme
86.    Bir ressamın düşündüğü bir rengi bulmak için
renkleri   karıştırarak   istediği   rengi   bulmaya
çalışması hangi tür öğrenmedir?
Proje tekniği
Sorgulama
Deneme-yanılma
Deney
E)    Bilişsel uygulama
87.    Öğrencinin en pasif olduğu öğretim yöntemi
aşağıdakilerden hangisidir?
Gösteri
Buluş yoluyla
Soru-cevap
Tartışma
E)    Düzanlatım
88.    Aşağıdakilerden   hangisi   mesleki   rehberliğin
özelliği degildir?
Bireylerin zengin, gelişmiş bir öz kavrama sahip
olmalarını sağlar.
Meslekler hakkında bilgiler verilir.
Öğrencilerin sağlıklı karar vermelerine yardımcı
olur.
Oryantasyon (AlıştırmA)
E)    Meslek kararını etkileyen kişisel-sosyal faktörler
incelenir.
89.    Bir çocuk ev ödevini yaparken sürekli yardım
istiyor. Annesi ise ödevini kendisi yaparsa hafta
sonunda sinemaya götüreceğini söylemesine rağmen çocukta davranış değişikliği olmuyor. Bu durumu sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Pekiştirecin uygun olmaması
Bazı davranışların değiştirilmesinin güç olduğu
Çocuğun inatçı olması
Pekiştirecin öneminin anlatılmaması
E)    Pekiştirecin kullanıldığı zamanın ayarlanamaması
90.    Erikson’un   psikososyal   yaklaşımında   başarı
çalışkanlık döneminde aşağıdaki davranışların
hangisi bu yaklaşıma terstir?
Ruhsal dünyasıyla artık gerçek yaşama girmeye
hazır gibidir.
Benlik sınırları içine artık araç gereçler girer.
Gerekli hünerlerin kazanıldığı dönemdir.
Çevresinde bulunan başarılı öğrenci örnekleriyle
kıyaslamak.
E)    Toplumda yer almaya başladığı dönemdir.
91.    Hastayım     bahanesiyle    okula    geç    kalan
öğrencinin   sözlü   sınav   zamanında   da   bu
bahaneyi uydurması aşağıdakilerden hangisiyle
açıklanabilir?
Olumsuz aktarma
Pekiştireç
Genelleme
Transfer
E)    Alışma
92.    Makyaj yapan ablasının bir süre sonra cildinin
bozulduğunu   gören   kız   kardeşinin   makyaj
yapmaması model öğrenmenin gerçekleşmesi
için       hangisinin       varlığını       gerektirdiği
anlaşılmaktadır?
Toplum tarafından kabul gören
Öğrenilenin neyi kazandırdığı ve faydaları
Davranış sonucunda pekiştirecin türüne
Öğrenilenin kolay ve pratik olmasına
E)    Kendi   istekleri   dışında   öğrenmenin   gerçek-
leşmeyeceği
93.    Ayşe    hiçbir   öğretmenin    dersinde    şikayet
etmezken resim öğretmenini dersinde sürekli
arkadaşlarını    şikayet    etmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi Ayşe’nin bu durumunu açıklar?
Pekiştiri
Ayırt edici
Genelleme
Alışkanlık
E)    Dersin önemi
94. Babasıyla telefonda konuşan 4 yaşında bir çocuğun resim yaptığını söyleyerek beğenip beğenmediğini babasına sorması neyi gösterir?
Nesne devamlılığını kazanmış olması
Konunun kavramını kazanmış olduğunu
Ben merkezci düşünce yapısına sahip olduğunu
Kendini   çevresindeki   nesnelerden   ayırmaması
başlangıcında bulunması
E)    Soyut işlemler döneminin
95) I. Verilen bir grafiği çevirebilme bir konu hakkında öteleme yapabilme
II. Uygun bir metni düzeyine göre eleştirebilme ve fikir beyan edebilme
Yukarıdaki açıklamalar sırasıyla hangi alandaki hedef davranışlara örnek gösterilebilir?
I    II

A)    Bilgi    Kavrama
B)    Algılama    Sentez
C)    Örgütleme    Sentez
D)    Kavrama    Değerlendirme
E)    Kavrama    Analiz
96.    Program   değerlendirme  çalışmalarında   hedef
ögesi değerlendirilirken aşağıdakilerden hangisi
sorulmaz?
Belirlenen hedefler ölçme ilkelerine uygun mu?
Belirlenen hedefler öğrenci seviyesine uygun mu?
Belirlenen hedef öğrenci ihtiyaçlarına uygun mu?
D)    Belirlenen hedef ifadeli yeterince açık mı?
E)    Belirlenen hedef toplumun hedeflerine uygun mu?
97.    Yeniden anlatma ve transfer etme davranışları
aşağıdaki bilişsel ifadelerden hangisine aittir?
A)    Sentez
B)    Kavrama

Uygulama
Analiz
E)    Değerlendirme
98.    Aşağıdakilerden     hangisi    öğretimde    planlı
çalışmanın yararları arasında değerlendirilemez?
Öğretmenin etkili olmasını sağlar.
Okul ile çevre arasında bağları kuvvetlendirir.
Öğretmenin yaratıcı gücünü geliştirir.
Öğretimi rastlantıya bırakmaktan kurtarır.
E)    Zamanın verimli kullanılmasını sağlar.
99.    Aşağıdakilerden hangisi çoktan seçmeli testlerin
birözelliğidir?
Sadece lise eğitiminde uygulanır.
Test güçlüğü ayarlanabilir.
Doğru-cevap şansla bulunmaz.
Sentez düzeyinde yazılabilir.
E)    Hazırlamak kısa zaman alır.
100.    Bir test incelendiğinde dersin amacına uygun
olarak    hazırlandığı    gözleniyorsa,    bu    test
hakkında ne söylenir?
Kullanışlıdır.
Objektiftir.
Güvenilirdir.
Örnekleyicidir.
E)    Geçerlidir.
101.    Aşağıdakilerden    hangisi    rehberliğin    temel
ilkelerinden degildir?
Rehberlik hizmetlerinden yararlanmada gönüllülük
esas.
Rehberlik     hizmeti     bireyin     tüm    yönlerinin
gelişmesine yönelik.
Rehberlik hizmetinin odağında insan vardır.
Rehberlik hizmetinin odağında toplum vardır.
E)    Rehberlik hizmeti profesyonel biryardım işidir.
102.    Roman    okumaktan    hoşlanan    bir    kimse,
bulunduğu odadaki konuşmalardan ve radyodaki
müzikten     etkilenmeden     roman     okumayı
sürdürebilmektedir.
Bu   durum   aşağıdakilerden   hangisine   örnek olabilir?
Algıda gruplama
Algıda seçicilik
Öğrenmede transfer
Aşırı uyarılma
E)    Öğrenmenin genellenmesi
103.    Derste       yararlanılacak       öğretme-öğrenme
etkinliklerinin en önemli özelliği aşağıdakilerden
hangisidir?
Öğrencilerin     hedef     davranışı     göstermesini
gerektirmesi
Öğrenciler için ilgi çekici durumlar içermesi
Sınıf düzeninde değişiklik yapmadan uygulanabilir
olması
Çok   pahalı   olmayan   araçların   kullanılmasını
gerektirmesi
E)    Öğretmenin denetimini kolaylaştırıcı olması
104.    Öğretmenin   öğrencinin   söylediklerini   adeta
onunla birlikte yaşayarak hissetmesi şeklinde
tanımlanabilecek olan kavram aşağıdakilerden
hangisidir?
Koşulsuz kabul
Özdeşim
Saydamlık
Sevgi-saygı
E)    Empati
105.    Mutlak değer olarak sıfırı ele alan ve üzerinde her
türlü işlemi yapılmasına imkan tanıyan ölçek türü
aşağıdakilerden hangisidir?
Sınıflama ölçeği
Eşitaralıklı ölçek
Oranlı ölçek
Açıklama ölçeği
E)    Sıralama ölçeği
106.    Derste akıl yürütme ve soru-cevap etkinliklerinin
gerçekleştirildiği       aşama       aşağıdakilerden
hangisidir?
Hedeften haberdar etme
Ön öğrenmeleri haberdar etme
Dikkatçekme
Geçiş
107. Sözlü   yoklama   ile   ilgili   verilen   ifadelerden hangisi yanlıştır?
iletişim   becerisine   dayalı   hedef   davranışların
ölçülmesinde etkilidir.
Öğretmen   ile  öğrencinin   yüzyüze  olmasından
dolayı   ölçüm   sonuçlarına   cevabın   niteliğinin
dışında,    başka   faktörlerinde   karışmasına   yol
açabilir.
Soruların geçerliği ve güvenirliği diğer tekniklere
kıyasla düşüktür.
Puanlama    objektifliği    diğer   tekniklere    göre
yüksektir.
E)    Sorular üzerinde yeterince düşünme imkanının
sınırlandırılması da bir başka olasılık yanıdır.
108) Aşağıdakilerden hangisinin üzerinde öğretmenin etkisi yoktur?
Disiplin
Öğretim hizmeti
Ders araç-gereçleri
Öğrenci ilgisi
E)    Sınıf ortamı
109.    Öğretim programında biçimlendirme yapılırken
aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
A)    Hedefler öğrenciye daha önceden söylenmeli
Öğrenci yeteneklerinin  ortaya çıkmasına fırsat
vermeli
Bireysel farklılıkları, ihtiyaç ve özellik göz önünde
bulundurulmaz.
işlevsel ve esnek olmalı
E)    Gerçek yaşamda da kullanılabilmeli
110.    Objektif tip test maddelerin en geçerli olanı
hangisidir?
Çoktan seçmeli
Eşleştirmeli
Tamamlama tipi
Karışık tip sorular
E)    Boşluk doldurmalı
111.    ‘Bir öğretim malzemesi öğrenci için ne kadar
anlamlıysa öğrenilmesi o kadar kolaydır.’ Sözü
iletişimde hangi öğe ile doğrudan ilgilidir?
Kaynak
Ahcı
Kanal
Mesaj
E)    Dönüt
112.    ‘Soru-cevap’    tekniğiyle    ders    işleyen    bir
öğretmen, sorularını aşağıdakilerden daha çok
hangisine yöneltmelidir?
Başarısız öğrencilere
Sınıfın içindeki birgruba
Sınıfın başarılı öğrencilerine
Sınıfın tümüne
E)    Çekingen öğrencilere
113.    En iyi yöntem tanımı hangisinde verilmiştir?
Konuya en uygun olanıdır
Öğretime en uygun olanıdır
Bütün derslerde
Bütün derslerde uygulanabilendir
E)    En basit uygulanabilen
114.    Öğretim     programı    tanımı    aşağıdakilerden
hangisidir?
Bir öğretim  yılında çeşitli  derslerde  izlenecek
konular dizisi
Bir dersin baştan sona yapılacak faaliyetler dizisi
Öğrencinin     okulda     etkileşimde     bulunması
beklenen tüm durum ve yaşıntılar
Bir dersteki ünitelerin hangi zamanda işleneceğini
gösteren çizelge
E)    Bir   dersle   ilgili   öğretme-öğrenme   sürecinde
nelerin,  niçin ve nasıl yer alacağını  gösteren
kaynak

1    A    21    A    41    A    61    E    81    A    101    D
2    B    22    B    42    C    62    A    82    A    102    B
3    B    23    A    43    B    63    E    83    A    103    A
4    A    24    A    44    A    64    C    84    E    104    B
5    D    25    A    45    A    65    d    85    D    105    b
6    A    26    A    46    C    66    C    86    C    106    e
7    B    27    A    47    C    67    A    87    E    107    B
8    A    28    B    48    A    68    A    88    D    108    C
9    A    29    A    49    C    69    A    89    B    109    C
10    B    30    A    50    C    70    A    90    D    110    A
11    E    31    A    51    A    71    A    91    C    111    D
12    b    32    A    52    b    72    d    92    B    112    D
13    C    33    A    53    A    73    A    93    B    113    A
14    A    34    B    54    A    74    B    94    C    114    E
15    C    35    C    55    A    75    D    95    D
16    B    36    B    56    D    76    A    96    B
17    A    37    A    57    D    77    A    97    B
18    B    38    A    58    C    78    A    98    B
19    A    39    C    59    E    79    A    99    C
20    A    40    C    60    E    80    A    100    E

No Comments »

2003 KPSS Maliye Sinav Sorulari

May 13th, 2006 by osym kpss

KPSS-A MALİYE SORULARI
1) Sayıştaya 1. derecede kim sorumludur?
C: sayman
2) Giderin taahhüdünün idari denetimini kim yapar?
C: tahakkuk memuru
3) Anonim şirket ne kadar sermaye ile kurulur?
a) 5 milyar
b) 50 milyar (Doğru cevap)
4) Aşadakilerin hangisinde zamanaşımı süresi 5 yıldan fazla olabimektedir?
C:Emlak vergisi
5) Aşağıdakilerden hangisi tam kamusal mallerın özelliğidir?
C: Kamu hizmetleri bölünemez, fiyatlandırılamaz.
6) Cebri borçlanma ilk aşamada hangi etkiyi gösterir?
C: Vergi
7) Aşağıdakilerden hangisi parafiskal gelirlerin özelliği değildir?
C: Devlet bütçesinde gözükmez.
8) Afet nedeniyle vergi borcunu kim siler/erteler?
C: Maliye Bakanlığı
9) Ustaca vergi kaçırmanın yolu nedir?
C: Peçelemedir.
10) Maliye politikası aşağıdakilerden hangisidir?
C: Bütçe politikası
11) Devletin hükümranlık gücüne dayanarak elde edemediği gelir nedir?
a) Mülk geliri (Doğru cevap)
b) TEKEL geliri
12) Adam Smith’in vergileme ilkeleri arasında, aşagıdakilerden hangisi yoktur?
a) Kesinlik
b) İktisadilik
c) Uygunluk
d) Adalet
e) esneklik ilkesi (Doğru cevap)
13) Bushanan, Tulluck gibi maliyecilerin, siyasilerin kamu harcamaları konusundaki tercihi ile ilgili sorunun cevabı
C: Maksimizasyon yaklaşımı
14) …
C: Adolp Wagnerin sürekli artış kanunu.
15) Çağdaş Keynesgillerin stagflasyonla ilgili sorusu..
16) Kamu harcamaları / GSYİH ile ilgili bir soru daha vardı.
17) Pul ve bandrol yapıştırılarak alınan vergi nedir?
a) Harç
b) Vergi
18) Kamu harcamalarının kamu gelirindeki artışa bağlı olarak arttığını savunan yaklaşım?
a) Walras
b) Peacock-wiseman
c) Musgrave
19) Bütçenin TBMM’ye gönderilmesi hangi fonksiyonundan kaynaklanır?
a) Siyasal denetim (Doğru cevap: Bütçenin hukuki denetimini sayıştay, siyasal denetimini ise TBMM yapar.)
b) Hukuki
c) İdari
20) Hangisi fonksiyonel sınıflandırmada yer almaz
a) Transfer harcamaları
21) İthalattan alınan vergi değildir?
a) Rıhtım resmi
b) KDV
c) ÖTV
d) MTV
22) Aşağıdakilerden hangisi başabaş tahvilin sakıncasıdır?
23) Bütçenin hazırlanma aşamasında ilgisi olmayan kuruluş hangisidir?
C: Sayıştay
24) Piyasanın ürettiği fakat doğal tekel durumunda olduğundan denetiminin hükümetçe yapıldığı mal veya hizmet hangisidir?
a) Taşınabilir telefon
b) Elektrik (Doğru Cevap)
c) Radyo
25) Vergi artışından dolayı kişi daha çok çalışmayı tercih ediyorsa bu ne etkisidir?
a-Gelir Etkisi (Doğru Cevap)
b-İkame Etkisi
26) Hangisi harcamalar üzerinden alınmaz?
Motorlu Taşıtlar Vergisi
27- Aşağıdakilerden hangisi advolerem vergidir?
a) Miktar
b) Yaşı
c) Rayiç Bedel (Doğru Cevap)

Bu Habere Yapılan Yorumlar
Ben de 11. soruya takıldım. Devletin zor kullanarak elde edemediği gelir “Patrimuvan gelirler yani mülk ve teşebbüs gelirleridir”. Cevap: Mülk Geliri olmalı.
pelin efe
pelinefe2003@hotmail.com
17. soruya takıldım.Damga vergisi damga puluyla ödenebilir.Doğru cevabın vergi olması gerekmez mi?Ya da soru mu hatalı?
kamil bas
kamilbas@hotmail.com
12. soru aynen şöyleydi Adam Smith’in vergileme ilkeleri arasında, aşagıdakilerden hangisi yoktur a- kesinlik b- adalet c- uygunluk d- iktisadilik e- esneklik doğru yanıt E küçükde bir hatırlatma sorunun aynısının tıpkısı kamu maliyesi anadolu ünv açıköğretim fak yayınları no: 519 sayfa 143 de var bilemiyorum yani neyyyyyyse 24.soruda kesinlikle elektirk di.

pul ve bandrol harç diil vergidir arkadaşlar..lütfen tam olarak emin olmadığımız cevapları göndermeyelim…

3, sorunun cevabı 50 milyar(kanun değiştiği için), 4.soru emlak vergisi kaç yılda zamanaşımına ugramaz değil asadakilerin hangisinde zamanaşımı süresi 5 yıldan fazla olabimektedir cevap:emlak vergisi 11. sorunun cevabı mulk geliri tekel geliri devletin egemenlik gucune dayanılarak elde edilir. 12.sorunun cevabı e:verimlilik 19.soruda cevap yasama olacak soru biraz daha değişik

konulan bir verginin işçinin gelirini azaltığından işçinin daha fazla çalışmasını cevap:Gelir etkisi,4.soru aşağıdaki devlet gelirlerden tahsil zaman aşımı i 5 yıldan fazladır olacak:emlak),

bütçenin hukuki denetimini sayıştay siyasal denetimini ise tbmm yapar.cevap siyasal denetim olacak

Bütçenin hazırlanma aşamasında ilgisi olmayan kuruluş hangisidir? Sayıştay değil, bakanlar kurulu olmalıdır. zira sayıştayın genel uygunluk bildirimi bütçenin yasalaşmasında tbmm de görüşülür.

maliye 19. soru TBMM nin bütçe tasarisini onaylaması değil, bütçe tasarısının TBMM ye gönderilmesini sormuştu. Sanirim cevap hukuki değil İdari olacak

bütçenin parlamento tarafından onaylanması hukukilik değil siyasi olma fonksiyonundan kaynaklanır.

A.Ş. lerin asgari kuruluş sermayesinin 50 millar TL ye çıkarıldığına dair benim de bir bilgim var ve bu değişiklik daha yeni sayılabilecek tarihte yapıldı.Belki 2 yıl önce basılmış kitaplarda dahi olmayabilir.

A.S.lerin sermayesi sorusunda 50 milyar secenegi de vardi ve elimdeki kitaba gorer 2001 yilinda A.S.lerin sermayesi 5 milyardan 50 milyara cikarilmis …

16.soruda kamu harcamaları/gsyih olmalı.anonim şirket sermayesinde en fazla 500 milyon vardı.

piyasanın ürettiği fakat doğal tekel durumunda olduğundan denetiminin hükümetçe yapıldığı mal veya hizmet hangisidir? A)taşınabilir telefon B)elektrik C)radyo

No Comments »

2003 KPSS Hukuk Sinav Sorulari

May 13th, 2006 by osym kpss


KPSS-A HUKUK GRUBU SORU VE CEVAPLARIANAYASA HUKUKU SORULARI
1. Aşağıdakilerden hangisi Anayasa mahkemesi denetimine tabidir?
I) Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması kararı
II) Miletvekilliğinin düşürülmesi kararı
III) İçtüzüğün değiştirilmesi kararı
C: Hepsi
2. Aşağıdakilerden hangisi ilk kez 1982 anayasası ile düzenlenmiştir?
C: Cumhurbaşkanlığı kararnamesi
3. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özellikleri hangisinde Anayasaya göre doğru verilmiştir?
a) Siyasetle uğraşmalarının yasak olması
b) Kuruluş amaçları dışındaki faaliyetlerin yasaklanması (Doğru cevap)
c) Derneklerle ortak hareket edememesi
d) Organlarının mahalli en büyük mülki amir tarafından fesh edilebilmesi
e) Sendikalarla ortak hareket edememesi
4. 1982 Anayasası’nın ilk şeklinde olmadığı halde 2001 yılında getirilen düzenleme hangisidir?
C: Adil yargılanma hakkı
5. Hangisi Anayasa’da yer alan yerel idarelerin özelliği değidir?
C: Faaliyet alanlarını bakanlar kurulunun belirlemesi
6. Seçimlerin yenilenmesi ile ilgili olarak hangisi doğrudur?
C: Basit çoğunlukla verilen yenileme kararı

MEDENİ HUKUK
1.Tam ehliyetsiz A, halıyı çok düşük fiyata alıyor, sonucu nedir?
C: İşlem gecersizdir
2. A, annesi B’ye ait nüfus cüzdanını çalıp 900 milyar borcu için B’nin gayrimenkülünü B bankası lehine ipotek ettiriyor, B bankası da bu hakkı C bankasına devrediyor, sonucu nedir?
C: İşlem C bankası için geçerlidir
3. 16 yaşındaki A, velisinin izniyle B’ye 1 milyar borç veriyor, sonra borcunu güvence altına almak için önce C’ye kefalet veriyor sonra alacağını D’ye ivazsız olarak temlik ediyor, sonucu nedir?
C: Kefalet sözleşmesi baştan geçersizdir
4. İyiniyet hangisinde etkilidir?
C: Hakların kazanılması
5. Hakimin yarattığı hukukun özelliği değildir?
C: Anayasa mahkemesine gidilmesi
6. Hangisi sadece kişiye bağlı bir haktır?
C: Oturma hakkı

İDARE HUKUKU
1. Geri alma ile ilgili hangisi yanlıştır?
C: Hukuka uygun işlemlerde geri alınabilir
2. Belediye adına kim imtiyaz verir?
C: Belediye meclisi
3. Tüzüğü kim çıkarır?
C: Bakanlar Kurulu
4. Hangi yetki ancak olağanüstü dönemde kullanılabilir?
C: İstimval yetkisi
5. İlçeler hangi işlemle kurulur?İ
C: Kanunla

BORÇLAR HUKUKU
1. Aşağıdakilerden hangisi zamanaşımını durduran sebeplerden birisidir?
a) Borcun borçlu tarafından ikrarı
b) Borç için rehin verilmesi
c) Borç için kefil gösterilmesi
d) Alacağın borçluya icra takibinde bulunması
e) Alacağın türk mahkemeleri önünde ileri sürülememesi. (Doğru cevap)
2. Müteselsil borcun özelliği değildir?
C: Borcu ödemeyebileceği halde ödeyen rücu hakkını kullanamaz
3. A çok sevdiği arkadaşı B’ye antika değerindeki saatini hediye etmek istemektedir. Ancak A, karısından çekindiği için, saati B’ye sattığına dair bir yazılı belgeyle saati B’ye teslim etmiş ve bir süre sonra da ölmüştür. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
C: Muvazaa resmi şekil geçersiz
4. Borçlu A’ın 5 milyarlık borcunu B sözleşme ile üstleniyor. Borç muaccel olduğunda C’ye borcu ödemek istediğinde C, borcu A’nın ödemisini isteyip ödemeyi reddediyor, bunun üzerine B daha önceden olan aynı cins ve muaccel alacağı için takas beyanında bulunuyor, hangisi yanlıştır?
C: C’nin ödemeyi kabul etmemesi üzerine B borçlunun temerrüdüne düşmüştür.

CEZA HUKUKU
1. A, B’yi öldürmek için ateş ediyor, B kolundan yaralanıyor, sonra kolu mikrop kapıp ölüyor. Bu durumda hangi suçtan ceza yargılanır?
C: Adam öldürmeye teşebbüs
2. Hangisi meşru müdafanın özelliğidir?
C: Hukuka aykırılığı sınırlar
3. Hangisi haksız tahrikin özelliğidir?
C: Subjektif indirim sebebidir

CEZA MUHAKEMELERİ USUL HUKUKU
1. Tutuklama ile ilgili hangisi doğrudur?
a)Olayın toplumda infiale sebep olması halinde hakim tutuklamaya karar vermek zorundadır.
b)Mağdurun ve yakınlarının sanığa zarar verme ihtimali varsa tutuklamaya karar verilmelidir.
c)Delilleri karartmaya çalışatığı için tutuklanan sanık teminatla salıverilemez (Doğru cevap)
2. Kamu davası açma emrini kim verir?
a)Vali
b)Savcının mensup olduğu ağır ceza mahkemesi başkanı
c)Adalet bakanı (Doğru cevap)
d)Bakanlar kurulu
3. Özel afla ilgili hangisi doğrudur?
a) Özel af suçu ortadan kaldırır
b) Özel af sadece belli kişiler ve belli suçlar için çıkarılabilir.
c) Genel af şuçu ortadan kaldırır.
d) Özel af cezayı kaldırır (Doğru cevap)
e) Cumhurbaşkanının af yetkisine dair bir şık

İCRA-İFLAS HUKUKU
1. Aşağıdakilerden hangisi iflasın kaldırılması nedenidir?
a) İflas tasfiyesinin bitmesi
b) 1. alacaklılar toplantısının yapılmaması
c) İflas masasına girecek mal olmaması
d) İflas idaresinin seçilememesi
e) Konkordatonun tasdiki (Doğru cevap)
2. İflas hukukundaki iptal davası ile borçlar hukukundaki butlan davası arasında aşağıdaki farklardan hangisi vardır.?
a) Görevli mahkeme
b) Yetkili mahkeme
c) Davanın kabulü halinde mülkiyetin el değiştirmesi (Doğru cevap)
d) Davanın reddi halinde yargılama giderlerinin kim tarafından ödeneceği
e) İhtiyati tedbir kararı verilip verilmeyeceği
3. Hangisi icra tetkik mercii görevi değil?
C: İtirazın iptali
4. Aşağıdaki aşamalardan hangisinde genel haciz yolu ile kambiyo senetlerine ilişkin haciz yolu arasında fark vardır?
a) Borçtan kurtulma davası (Doğru cevap)
b) İcra inkar tazminatı
c) Satış talebi
d) Paraların paylaştırılması
e) İhalenin feshi
5. Müflisin itibarını iadesini kimler isteyebilir?
a)iflas idaresi
b)müflisin sağlığında alacaklılar
c)müflisin sağlığında eşi
d)ölen müflisin mirasçıları (Doğru cevap)
e)konkordato komiseri
6. İcra ilamı kesin hükümle bozulursa ne olur?
C: İcranın iadesi

TİCARET HUKUKU
1. Kollektif şirket ortağı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Diğer ortakların izin vermesi kaydıyla aynı tür işlerle uğraşan başka bir kollektif şirkete ortak olabilir.
b) Aynı tür işlerle uğraşan adi şirketin ortağı olabilir
c) Aynı tür işle uğraşan bir limited şirkete ticari mümessil olabilir
d) Aynı tür işlerle uğraşan bir ticari işletmeyi kendi adına işletebilir
e) Aynı tür işle uğraşan bir anonim şirkete yönetim kurulu üyesi olabilir. (Doğru cevap)
2. K L’ye görüldüğünde ödenecek bir bono keşide ediyor. L de C1′e, C1 de C2′ye keşide ediyor. Daha sonra ölen C2′nin tek mirasçısı olan M tarafından; akıl hastası C3 lehine aval veriliyor. Daha sonra C tarafından L’ye; L tarafından da H’ye ciro ediliyor. Aşağıdakilerden hangisi bonoyu akıl hastasının keşide etmesi sonucu değildir?
a) H nin başvurusu üzerine senet bedelini ödeyen L, ödediği meblağın tahsili için sadece K ya başvurabilir.
b) A, C3 ün akıl hastası olduğu gerekçesiyle H ye ödeme yapmaktan kaçınamaz
c) C3, H ye akıl hastalığını gerekçe gösterip ödeme yapmaktan kaçınabilir.
d) H nin başvurusu üzerine senet bedelini ödeyen L, ödediği bedelin thsili için M ye başvurabilir.
e) K, senedi ödemek üzere başvuran H nin ibrazını M nin imzası nedeniyle senedin ciro zincirinin kopuk olduğu iddiasıyla ödemeden imtina edemez. (Doğru cevap)
3. Temerrüd faizinin sonucu değil?
C: Kusursuz olduğunu ispatlarsa kurtulur
4. A bankası X gazetesine ilan verip en yüksek faizi verdiğini ilan ediyor, halbuki en yüksek faizi B ve C bankası vermektedir, bu duruma göre haksız rekabet davası ile ilgili olarak hangisi yanlıştır?
C: Mudiler faiz farkı için dava açabilirler
5. A, mütahit B’ye kat karşığı arazisini veriyor ve B’den, şirket sözleşmesinde temsil yetkisi belirtilmemiş deniz inşaata ait yönetim kurulu üyelerinden D’ye ait aval bulunan 60 milyarlık bonoyu alıyor, hangisi yanlıştır?
C: Şirket bonoyu ödemeyebilir
6. Hangisi adi şirketin özelliği değildir?
C: Şirket ortağı yönetici vekil gibi sorumlu olur
7. Zirai ilaç üreten Ziraat Limited şirketi Adana bölgesinde faaliyet gösteren A acentası ile 5(ya da 3) yıllık bir sözleşme imzalamış ve aynı zamanda A acentasına sözleşme yapma yetkisi de tanımıştır. Buna göre aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi doğru değildir?
C: LTD. şirket akdeniz bölgesine doğrudan satış yaparsa acentaya ücret öder

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: